Tájékoztatás a MEOE Szövetség tagszervezetei részére

Tájékoztatás  a MEOE Szövetség tagszervezetei részére

A Magyar Közlöny 82. számában megjelent a 140/2020.(IV.21.) Korm. sz. rendelet, mely számos adózási könnyítést rendel el. A rendelet szabályai bizonyos kivételekkel 2020. április 22. napján léptek hatályba és jelen állás szerint a vészhelyzet megszűnéséig tartanak.

Az adózási könnyítések jelentős része a rendelet hatályba lépése (2020. április 22.) és 2020. szeptember 30. napja között esedékessé váló éves és soron kívüli adó megállapítási, bevallási és befizetési határidőket, az éves adóelőleg megállapítási és bevallási (de az adóelőlegnél nem a befizetési!!!!) határidőket módosítja, halasztja el jellemzően 2020. szeptember 30. napjáig azzal, hogy minden az ilyen nyilatkozatok leadási határidejére épülő határidőt is 2020. szeptember 30-tól kell számítani. Figyelem a rendelet nem vonatkozik a folyamatos, pl. ÁFA bevallási és megfizetési határidőkre, kizárólag az évesekre!!!!!!!

Az adóelőlegek fizetésének alapja addig a legutóbb benyújtott, azaz a korábbi nyilatkozat lesz.

A Rendelet szabályaiból tagjainkat elsősorban a számviteli törvény szerinti éves beszámoló („mérleg”) és annak melléklete benyújtása érinti elsősorban.

Ennek értelmében az éves beszámoló elkészítésének, nyilvánosságra hozatalának, letétbe helyezésének, közzétételének, benyújtásának  határideje 2020. szeptember 30.

Ehhez igazodóan az éves társasági adó megfizetés határideje is 2020. szeptember 30. napja.

A 102/2020.(IV.10.) Korm. sz. rendelet megteremtette annak lehetőségét, hogy személyes jelenlétű közgyűlés tartása nélkül is tudjon egy pl. egyesület közgyűlési határozatot hozni vagy éppen a közgyűlés helyett az ügyvezetés bizonyos körben határozatot hozhasson akkor is, ha egyébként az egyesület alapszabálya ezt nem teszi lehetővé. Ezt az eljárási rendet (ami többlépcsős és csak számos feltétel egyidejű teljesítése mellett lehetséges) közgyűlés hatáskörébe tartozó határozatok meghozatalára elsősorban azon tagszervezeteknek javasoljuk most, akiknek az éves beszámolón kívül más fontos kérdésben is kell dönteniük.

A fenti tájékoztató annak kiadása napján, az akkor ismert tények és szabályok szerint helytálló. A vészhelyzetre tekintettel az irányadó jogszabályi háttér gyakorta változik. Ezért a MEOESZ minden vonatkozó tájékoztatója későbbi felhasználása esetén az annak alapjául szolgáló hivatkozások (jogszabályok) aktuális tartalmának függvényében válhat meghaladottá.

 

Budapest, 2020. április 22.

MEOE Szövetség Titkárság

Kapcsolat

Magyar Ebtenyésztők Országos Egyesületeinek Szövetsége
1194 Budapest, Hofherr Albert u. 42.
1701 Budapest, Pf. 12.
T: +36 70 465 3911
E: titkarsag@kennelclub.hu
Online nevezés
Online ügyintézés
Champion értéktár
Facebook oldal
Youtube csatorna

A Magyar Ebtenyésztők Országos Egyesületeinek Szövetsége hivatalos weboldala