Tisztelt Kutyakedvelők!

Tisztelt Kutyakedvelők!

Tisztelt Kutyakedvelők!

Mindannyiunkat meglepett, hogy törölték a 97. Nemzetközi Kutyakiállítást Luxemburgban. Az FCI a történtek miatti aggodalmában az ügy kivizsgálását kezdeményezte régi tagja, a Luxemburgi Kennel Klub (FCL) segítségét igénybe véve, hogy kiderítse, mik vezettek a drasztikus intézkedéshez.

Mindannyian emlékszünk, komoly események sorozata vezetett odáig, hogy a luxemburgi minisztérium ilyen súlyos döntést hozott. Sajnos egy szomorú megállapítást kell tennünk - legutóbbi kiállításon valóban jelen volt kiállítók egy nagyon szűk csoportja, akik az autókban bezárva hagyták a kutyáikat a szörnyű időjárási viszonyok ellenére.  Szintén mindannyian ismerjük ennek az elfogadhatatlan viselkedésnek a következményeit.

Az FCI rendszeresen hangoztatja, hogy a kutyák jóléte elsődleges fontosságú a kiállítások előtt, alatt és utána is. Ráadásul az FCI kiállítási szabályzat kifejezetten ragaszkodik és kitér a jólét különböző aspektusaira a kiállítások alkalmával:

4. Különleges elvárások / kutyák belépése, fogadása

A kutyák jóléte és egészsége elsődleges fontosságú szempont kell, hogy legyen minden kutyakiállításon.

A szervezők feladata, hogy a következő üzenetet tegyék közzé a kiállítási katalógusokban, a szükséges figyelemfelkeltő módon: FCI nemzeti és nemzetközi kutyakiállítások során a kiállítók felelősséget vállalnak a kutyá(i)k jólétéért. Tilos kitenni a kutyát olyan helyzetnek, amely káros lehet az egészségére és jólétére, mint pl. szélsőségesen meleg vagy hideg időben az autóban hagyni és/vagy (más módon) kegyetlenül bánni velük. Ennek a szabálynak megszegése maga után vonhatja az aktuális és jövőbeli kiállításokról történő kizárást.

Sajnálatunkat szeretnénk kifejezni luxemburgi barátaink felé, akik egy kisebbség elfogadhatatlan viselkedése miatt bűnhődnek. Akárhogy is, szeretnénk hangsúlyozni, hogy a kutyakiállítások elengedhetetlen szerepet játszanak a kutyaszeretők körében: EZ AZ A HELY, ahol a legegészségesebb, a standardhoz legközelebb álló fajtajelleggel bíró kutyák kiválasztásra kerülnek. Feltétlenül szükséges alkalom, ami tenyésztőink segítségére szolgál kiválasztani a lehető legkívánatosabb és legszebb állatokat, hogy fenntartsák a kutyafajták egészségét. De ami még fontosabb, hogy ez az az alkalom, amely lehetőséget ad a tenyésztőknek, hogy meggyőződjenek arról, a kutyák megfelelően teljesítik azokat a feladatokat, elvárásokat, amelyekre kialakították őket, legyen az őrzés, terelés, vadászat, gyógyászat vagy akár drogkeresés, hogy csak néhányat említsek a kutyák felhasználási lehetőségei közül, amelyek jó példái a társadalmunkban betöltött sokféle hasznos szerepüknek.

Őszinte és komoly üzenetet szeretnénk eljuttatni minden, a kutyakiállítások világában érdekelt emberhez: kérjük, minden körülmények között emlékezzenek arra, hogy a kiállításokon elsődleges fontosságúak maguk a kutyák/ az Önök kutyái! Eddig azt hittük, ez magától értetődik, de a megtörtént szerencsétlen esetek rádöbbentettek, hogy ez nem volt világos mindenki számára. Az Önök kutyája az Önök családja. Bánjanak velük ennek megfelelően! A kutyakiállítások a számunkra kedves kutyáink ünnepe - kérem, ezt ne felejtsék el!!

A fentiek fényében, az FCI Elnöksége úgy határozott, hogy átmenetileg visszavonja az FCL részére rendezvényeiken CACIB díj kiadására adott engedélyt. A visszavonás érvényes mindaddig, amíg a Luxemburgi Kormánynak a jövőbeli kutyakiállítások megrendezésével kapcsolatos követelményei nem tisztázódnak.

Az FCI a jövőben különösen figyelemmel kíséri a kiállításokat, hogy biztosítsa a kutyák jólétét minden hasonló programon, illetve megelőzze a tragédiákat olyan rendezvényeken, melyeket tagjaink vagy szerződéses partnereink szerveznek, továbbá az FCI késlekedés nélkül fellép, ha hasonló végzetes eset fordulna elő.

Az FCI Elnöksége nevében

Rafael de Santiago
FCI Elnök

 

Contact

Magyar Ebtenyésztők Országos Egyesületeinek Szövetsége
1194 Budapest, Hofherr Albert u. 42.
1701 Budapest, Pf. 12.
T: +36 70 465 3911
E: titkarsag@kennelclub.hu
Online entry
Online administration
Champion értéktár
Facebook page
Youtube channel

A Magyar Ebtenyésztők Országos Egyesületeinek Szövetsége hivatalos weboldala