Nemzeti fajtáink génmegőrzési programja

Nemzeti fajtáink génmegőrzési programja

Tisztelt Sporttársak, Magyar Kutyafajtákat Kedvelők, Tartók!

Örömmel tájékoztatom Önöket, lezárult nemzeti fajtáink génmegőrzési programjának 2019. évre sikeresen pályázott és finanszírozott programsorozata.

Magyar fajtákat gondozó elismert tenyésztői szervezeteink és fajtagondozó klubjaink számára biztosított összegből, melyet az Agrárminisztérium Szövetségünk kezelésébe adott, úgy gondolom, hogy az idő rövidsége ellenére -mivel a programot csak július végén tudtuk kezdeni- mindenki számára sikeresen végrehajtottuk.

Mind a kilenc magyar fajta vonatkozásában egyeztetve a fajtagazda klubokkal elindult egy vérvételen alapuló vizsgálatsorozat, melynek eredményéről SEQOMICS Biotechnológiai Kft. szakemberei beszámoltak.

A genetikai vizsgálatok gyakorlati hasznosítása és a további vizsgálatok célirányos elvégeztetése érdekében a terület egy neves szakemberét, dr. Varga Lászlót kértük fel, aki örömmel vállalta a megbízatást, és bízom benne, hogy szakmai együttműködésünk hosszú éveken keresztül gyümölcsöző lesz.

Évtizedek óta téma Szövetségünknél nemzeti fajták népszerűsítési kérdésköre.

Állami segítséggel a génmegőrzési programunk egyik legsikeresebb része lett az elindított „Iskolaprogram”.

Beszámolhatok róla, hogy az idő rövidsége ellenére az ország különböző részein több ezer általános iskolás diák hallgathatta meg aktivistáink ismeretterjesztő előadását és nézhette meg a kilenc magyar fajtáról szóló filmünket.

A fajta népszerűsítés elengedhetetlen része az az „útkeresés”, amely nemzeti fajtáink 21. századi feladatkörét próbálja kialakítani, természetesen nem feledve az ősi értékeket és felhasználási területeket. Óriási lehetőség a modern kutyás sportokban való bemutatkozás és aktív részvétel.

Óriási népszerűségnek örvend a magyar fajtás agility csapat összekovácsolása, bemutatkozása, melynek aktivitása 2020. évben már önálló nemzeti bajnokságsorozat megrendezését is lehetővé teszi.

Szeretném megköszönni minden résztvevőnek, munkatársunknak és „tenniakarónak”, hogy sikeresen birkóztunk meg a számunkra egyébként újszerű kihívással.

Köszönöm munkatársaimnak áldozatos és kitartó munkáját, akik nem szűnő lelkesedéssel sokszor egymást segítették át a holtpontokon.

Korózs Gábor, Árkossy Beatrix, dr. Hronyecz Judit, Kovács Attila, Berényi-Kozma Katalin, dr. Szép Beáta, Kovács Ágnes, Burunkai Patrícia, Csejtei Tamás, dr. Kovács Gábor, dr. Nagy István

Örömmel jelentem, hogy programunk ez évben is folytatódik, irodánk nagy erővel dolgozik a 2020. évi pályázat elkészítésén.

Még egyszer köszönöm mindenki támogató hozzáállását.

Magyar fajtát gondozó klubjainknak pedig kívánom, minél szélesebb körben „profitáljanak” szeretett fajtáik további nemesítése és népszerűsítése érdekében.

 

Korózs András
a MEOE Szövetség Elnöke

 

A képgaléria az alábbi linken megtekinthető:
https://www.kennelclub.hu/index.php?modul=galeria&l=nemzetikutyafajtaink

 

Contact

Magyar Ebtenyésztők Országos Egyesületeinek Szövetsége
1194 Budapest, Hofherr Albert u. 42.
1701 Budapest, Pf. 12.
T: +36 70 465 3911
E: titkarsag@kennelclub.hu
Online entry
Online administration
Champion értéktár
Facebook page
Youtube channel

A Magyar Ebtenyésztők Országos Egyesületeinek Szövetsége hivatalos weboldala